středa 15. října 2014

SUSHI





SUSHI

Po mnoha zkoušení a studování co a jak, shánění ingrediencí jsem dospěla ke konečné verzi, která mi vyhovuje. Příprava vyžaduje čas, ale dá se naplánovat namáčení rýže přes noc, a tím zkrácení doby přípravy.

Ingredience:

Sushi rýže
Nori řasa
Okurka, ředkev.......... cokoliv hlavně ne buřt
Rýžový ocet
Cukr
Sůl
Sojovka, wasabi, nakládaný zázvor

Příprava:

Nejdříve si připravíme rýži. Dejte do misky 1 hrneček rýže, a proplachujte vodou, dokud nebude voda, kterou budete vylívat co nejčistší. Klidně i 10 krát. Když bude voda skoro čirá, nechte namočené alespoň hodinu v nové vodě. Po namáčení rýži zceďte, a do kastrůlku dejte scezenou rýži a stejný poměr vody jako nenamočené rýže. ( Z jednoho hrnku- cca 200 ml, dostanete po uvaření cca 4 sushi rolky). Takže na 1 hrnek rýže 1 hrnek vody. Přiklopíme pokličkou a přivedeme rychle k varu, pokličku neodklopujeme, snížíme oheň na minimum a necháme 15 minut vařit. Mezitím si připravíme ochucovadlo na rýži. Do vodní lázně dáme 3 lžíce rýžového octa, 2 lžíce cukru, 1 lžičku soli. Necháme vychladnout. Po 15- ti minutách sundáme rýži z ohně, mezi pokličku dáme čistou utěrku a necháme 20 minut odpočívat. Po uplynutí doby rýži vysypeme do skleněné mísy a necháme prochladnout, do prochladlé rýže opatrně zamícháme připravenou směs z octa. Míchejte dřevěnou vařečkou, spíše obracejte rýži, abyste neporušili zrnka, absolutně nevhodné je míchání lžící!

Až bude rýže chladná, připravíme si řasu, podložku na rolování sushi, Na řasu naneseme rýži, ideální je mít u ruky větší mísu s trochou rýžového octa, namáčíme si ruce při nanášení rýže na řasu, aby se nelepila na ruce. Rovnoměrně rozprostřeme rýži na řasu, necháme vzdálenější konec volný, asi 1 cm, k okraji blíže k sobě (břichu:) dáme okurku nakrájenou na sirky, a začneme rolovat směrem od sebe, důležité je pevné zarolování rolky, aby pěkně držela, konec si navlhčíme vodou, a zarolováním slepíme. Ještě několikrát poválíme v bambusové podložce a HODNĚ ostrým nožem krájíme na kolečka. Nůž si po každém krájením opláchneme ve vodě a setřeme lepivou rýži a krájíme vždy čistým OSTRÝM  nožem. 
Rozmícháme si wasabi se sójovkou. Nejdřív dáme na dno mističky trochu wasabi a přidáme kapičku sójovky, uděláme kašičku, rozmícháme, a postupně po malých kapkách přidáváme sójovku, aby se nevytvořily hrudky z wasabi. 

Po každém soustu sushi si dáme zázvor, který by měl neutralizovat chuť předešlého sousta v ústech a poskytnout plný chuťový vjem dalšího sousta. 


AAch... Miluju sushi.............


Žádné komentáře:

Okomentovat